Circulaire Innovatie bij De Kemphaan in Samenwerking met CWS Workwear

In de voortdurende zoektocht naar duurzame oplossingen voor o.a. de textielindustrie heeft De Kemphaan in samenwerking met CWS Workwear een baanbrekend pilootproject gelanceerd. Dit project, ondersteund door een subsidie van 25.000 euro van de Provincie Oost-Vlaanderen, was gericht op het transformeren van gebruikte werkkledij tot hoogwaardige circulaire t-shirts.

De aanleiding voor dit samenwerkingsverband lag in de aankomende Europese wetgeving die 1 januari 2025 van kracht gaat en die een grote verschuiving in de textielindustrie teweeg zal brengen. De Kemphaan zet zich schrap voor deze veranderingen en werkte daarom mee aan een vooruitstrevend pilootproject dat een antwoord biedt op de eisen van morgen.

Van Gebruikte Werkkledij naar Circulaire T-shirts

Het doel van het project lag in de transformatie van afgedankte werkkledij naar hoogwaardige circulaire t-shirts. Door samen te werken met CWS Workwear, een toonaangevende speler in de sector, heeft De Kemphaan de uitdaging aangegaan om gebruikte kleding te sorteren, te ontdoen van vreemde materialen (zoals ritsen) en te versnijden. Na effilocheren zouden de ‘nieuwe’ draden kunnen dienen als bouwstenen voor circulaire t-shirts, die op hun beurt worden geïntegreerd in het leasingaanbod van CWS voor werkkledij.

Previous slide
Next slide
Een Geïntegreerde Aanpak

Om dit ambitieuze doel te bereiken, heeft De Kemphaan verschillende stappen ondernomen. Van het samenstellen van testbatches met gemengde werkkledij en uniformen tot het opzetten van een gespecialiseerde demontage/sorteer unit, elk aspect van het project is doordacht uitgewerkt. Medewerkers werden opgeleid in het herkennen van diverse textielmaterialen, het gebruik van geavanceerde rag cutters en het opzetten van een gestroomlijnde workflow.

Resultaten die Spreken

Het project heeft niet alleen een operationele eenheid opgeleverd die klaar is voor de wetgeving van 2025, maar ook diepgaande inzichten in de operationele uitdagingen van inkomende materiaalstromen. Het inzicht in kosten legt de basis voor een transparante prijsbepaling voor de aangeboden diensten. Bovendien heeft het project de weg vrijgemaakt voor aanvullende initiatieven, zoals het upcyclen van tenten tot paskamergordijnen en de creatie van reiszakjes en recycletonnen.

Een Oproep tot Samenwerking

Dit verhaal gaat verder dan De Kemphaan en CWS Workwear; het is een oproep tot actie voor de gehele textielindustrie. De tijd dringt, met nog maar 11 maanden te gaan tot de nieuwe wetgeving van kracht wordt. Het is een gezamenlijke inspanning om de textielindustrie te transformeren naar een duurzame toekomst. Laten we samen streven naar een wereld waarin circulaire innovatie de norm is.

Met dank aan

provincie oost-vlaanderen

Tags:

nog zo'n nieuws